KELKİT KİLİMİNİN TARİHÇESİ
Kaymakamlığımız tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna gerekli müracaatları yapılarak Kelkit Zilli Kilimi adı ile coğrafi işaret tescili yapılmıştır.
Kelkit kilimi, kirkitli dokumalar sınıfından zili dokuma tekniğiyle dokunan bir kilim türüdür. Zili kilimin kökeni Orta Asya Türklerine dayanmaktadır. Türkçede kilim sözcüğü, “tüysüz bir halı” anlamında kullanılmaktadır. Orta Asya Türk tarihi konusunda yapılan araştırmalara göre o dönemlerde kilimin uzun ve tüylüsüne “Zilu” denirdi. “Zilu” kelimesi Türkçe ağız ve şive farklılıkları sonucu zamanla değişerek günümüze “Zili veya Zilli kilim” olarak ulaşmıştır. Zilli kilimin Kelkit’e gelişi ise Selçuklu Türklerinin 1058 yılında Erzurum, Erzincan, Kelkit dolaylarını istila etmesiyle olmuştur. Kelkit zili dokumasından kilim, seccade, heybe, çorap gibi eşyalar dokunmaktadır.
Özel eğitimden geçmiş usta elemanlarca kirmanla (iğ) eğilerek kök boyası ile boyanmış saf yün iplerle el tezgahların da dokunmuş olması, tamamen doğal malzeme ve el emeği kullanılmasıdır. Kilimler Kelkit Kaymakamlığı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde görülebilir ve satın alınabilir.